سلامت نیوز: مطالعات محققان دانشگاه بروک استونی در نیویورک نشان می دهد که خوابیدن به پهلو احتمال بروز بیماری های عصبی از جمله پارکینسون و آلزایمر را کاهش می دهد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، خوابیدن به پهلو نسبت به خوابیدن به پشت و معده، احتمال ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش می دهد.
در این مطالعه آمده است که خوابیدن به پهلو سبب حذف مواد زائد مغز می شود. تجمع این مواد در مغز یکی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماری های سیستم اعصاب از جمله آلزایمر و پارکینسون است.سیستم پاکسازی مغز که مهمترین وظیفه آن خارج کردن مواد زائد از این بافت حیاتی است، در زمان خواب بیشترین میزان فعالیت را دارد.
بخش اعظم دفع مواد زائد از بدن توسط سیستم لنفاوی انجام می شود. این سیستم، مولکول ها و پاتوژن های معیوب را از بافت ها به جریان خون منتقل می کند تا از طریق خون به مجراهای دیگر بدن برسند و پس از تغییراتی از آن جا خارج شوند؛ اما پاکسازی بافت بسیار حساس مغز توسط سیستم مستقلی انجام می شود که یک سال قبل شناسایی شد. مغز بر خلاف سایر اندام ها از سیستم لنفاوی برای این منظور بهره نمی برد.
سیستم پاکسازی مغز متشکل از نوعی سلول موسوم به گلیال است که عملکرد اصلی آن ثابت کردن نورون ها در محل مقتضی است.
در این سیستم مایع خاصی بین رگ های مغزی و سلول های گلیال جریان دارد که ترکیبات پروتئینی مضر را از بافت مغز جدا می کند. این مایع، مایع میان بافتی نام دارد و به همراه فیلتر مایع مغزی نخاعی، پاک سازی مغز را انجام می دهد.
محققان معتقدند که در هنگام خواب، سلول های گلیال از رگ های مغز جدا می شوند و فضای بیشتری را برای عبور این مایع فراهم می کنند. پس از خواب کامل، عملکرد سیستم پاکسازی تا 60 درصد افزایش می یابد.
به گزارش ساینس، تحقیقات نشان می دهد که نحوه خوابیدن، عملکرد و بهره وری فیلتر مایع مغزی نخاعی را تحت تاثیر قرار می دهد و موثرترین مدل، خوابیدن به پهلو است.
نتایج این تحقیقات در نشریه Neuroscience منتشر شده است.
سلامت نیوز:
برای اینکه آلزایمر و پارکینسون نگیرید به پهلو بخوابید
پزشکان آمریکایی راه تازهای برای پیشگیری از بیماریهایی مانند آلزایمر و پارکینسون پیشنهاد کردهاند: سعی کنید شبها به پهلو بخوابید. شکل خوابیدن افراد کارایی حافظه و ریسک ابتلای به آلزایمر را تحت تأثیر قرار می دهد.
تحقیقی که که اخیراً با همکاری پژوهشگران دو دانشگاه در شهر نیویورک، دانشگاه روچستر و دانشگاه استونی بروک انجام شده، نشان داده است که افرادی که به پهلو میخوابند نسبت به اشخاصی که به پشت یا روی شکم میخوابند کمتر احتمال دارد که به بیماریهای مختل کننده مغز یا حافظه مبتلا شوند. علت این است که در این افراد آسانتر از ترکیبات شیمیایی سمی که در جریان فعالیتهای روزمره در مغز تشکیل شده است، خلاص می شوند.
این پژوهشگران راه حل ارائه شده از سوی خود را روشی انقلابی برای محافظت از مغز در مقابل بیماریها می دانند. نتیجه پژوهشی که پیش از این در دانشگاه روچستر نیویورک انجام شده بود، حاکی از این بود که مغز بر خلاف بقیه بدن که برای دفع مواد سمی به سیستم لنفاوی متکی است، از روش خاص و منحصر بهفردی برای آزاد شدن مواد سمی برخوردار است.
پژوهشگران دانشگاه روچستر متوجه شده بودند که فرایند پاکسازی آنقدر انرژی میبرد که اگر قرار باشد در مدت بیداری انجام میشود، جلوی فکر کردن را می گیرد و در نتیجه لازم است که در مرحله خواب این کار انجام شود.
دکتر مایکن ندرگارد سرپرست پروژه پژوهشی در مورد این فرآیند گفته است: «میتوانید آن را مانند یک مهمانی در خانه در نظر بگیرید. یا باید مهمانها را سرگرم کنید یا خانه را جمعوجور کنید، ولی نخواهید توانست هر دو کار را با هم انجام بدهید.»
به گزارش آنا، پژوهش تازه نشان داده است که خوابیدن به پهلو به شکل مؤثرتری مواد سمی تشکیل شده در مغز را دفع میکند. به گفته دکتر ندرگارد، به پهلو خوابیدن «مسأله مهمی است که احتمال ابتلا به آلزایمر، پارکینسون و سایر بیماریهای عصبی را کاهش میدهد.»
در این پژوهش از اسکنهای MRI برای بررسی سیستم پاکسازی مغزی –که به آن سیستم گلیمفاتیک گفته میشود- استفاده شده است.
پژوهشگران در این مقاله که در ژورنال Neuroscience منتشر شده است، یادآوری کردهاند که رایجترین شیوه خوابیدن چه در انسانها و چه در حیوانها –حتی حیوانات وحشی- خوابیدن به پهلو است.
به گفته دکتر هلن بِنوِنیست، یکی دیگر از همکاران پروژه و از نگارندگان مقاله پژوهشی، میان اختلالات خواب و انواع مختلف زوال عقل همبستگی آماری وجود دارد. وی میافزاید اکنون بیش از پیش مشخص شده است که اختلالات خواب به از میان رفتن حافظه در بیماری آلزایمر شتاب میبخشد.
منبع:هفته نامه پیام هلال